Akropolis van Athene

De Akropolis is een 156 meter hoge tafelberg in Athene. De naam betekent letterlijk Hoge Stad. Op het plateau en op de hellingen hebben in de Griekse oudheid tientallen tempels gestaan en daar zijn tegenwoordig nog veel overblijfselen van te zien.

De eerste tempels op de Akropolis zijn gebouwd in de Myceense periode (1400 – 1100 v.Chr.). Van deze oudste tempels is weinig meer terug te vinden omdat ze in 480 v.Chr. tijdens de Tweede Perzische Oorlog door de Perzen zijn verwoest. De herbouw van de tempels begon direct nadat Athene de oorlog had gewonnen om de goden daarvoor te danken. De meeste tempels werden gewijd aan de godin Athena, de belangrijkste godin uit het Griekse pantheon en de patroonheilige van de stad.

De grootste en meest beroemde tempel op de Akropolis is het Parthenon. De tempel is gebouwd tussen 447 en 437 v.Chr. voor de maagd Athena Parthenos. De tempel was rondom versierd met friezen met gevechtstaferelen, er stond een groot beeld van de godin en omdat het een zeer goed beveiligde plaats was werd ook de schatkist van de stad er bewaard. Nadat keizer Theodosius II in de 4e eeuw heidense tempels had verboden werd het Parthenon omgebouwd tot kerk en tijdens de Ottomaanse overheersing vanaf 1640 was het een moskee. De tempel raakte zeer ernstig beschadigd in 1674 toen tijdens gevechten tussen de Ottomanen en de Venetianen de tempel, die door de Turken werd gebruikt als munitieopslagplaats, werd geraakt en explodeerde. Aan het begin van de 19e eeuw heeft de Engelse Lord Elgin een groot gedeelte van de versieringen die nog intact waren geroofd en naar Engeland gebracht waar ze nu in het British Museum in London bewaard worden. Sinds 1975 wordt er gewerkt aan het herstel van het Parthenon.

Een andere grote en opvallende tempel is het Erechtheion. Deze tempel staat aan de noordkant van het plateau en is gebouwd tussen 421 en 407 v.Chr. op de plaats waar volgens de mythologie Athena en Poseidon vochten om het beheer over de stad. Opvallend zijn de Caryatiden, de vrouwbeelden die als steunzuilen dienen. Het verhaal hierachter is dat tijdens de oorlog het stadje Caryae had gecollaboreerd met de Perzen. Nadat de oorlog was gewonnen werden de overlopers gestraft door de mannen te doden en de vrouwen een eeuwige last te laten dragen. De huidige beelden in de tempel zijn kopieën. De originelen staan in het nieuwe Akropolis Museum en in het British Museum.

De kleine tempel van Athena Nike, de godin van de overwinning, werd in 427 v.Chr. gebouwd op de restanten van een in 480 v.Chr. door de Perzen verwoeste tempel uit de 6e eeuw v.Chr. De tempel was primair bedoeld om de godin gunstig te stemmen en zodoende een voordeel te behalen in de zware en langdurige Peloponnesische Oorlog tegen Sparta. In 1686 is hij gesloopt door de Turken om de bouwmaterialen te gebruiken voor versterkingen van het fort. In 1834 is de tempel herbouwd ter ere van de Griekse onafhankelijkheid.

Naast alle tempels en overblijfselen op het plateau vind je ook op de hellingen, en dan met name de zuidhelling, nog veel meer prachtige ruïnes. De meest indrukwekkende is het Theater van Dionysus, de god van de wijn en de schone kunsten. Het is gebouwd in de 6e eeuw v.Chr. en bood 17.000 toeschouwers een zitplaats.

De Akropolis, en met name het Parthenon, is hét symbool en de nationale trots van Griekenland. Wie Athene bezoekt moét ook de Akropolis bezoeken. Onderaan de heuvel staat het nieuwe Akropolis Museum waar de meest kwetsbare en waardevolle vondsten worden bewaard en getoond.

previous arrow
next arrow
Slider