Agora van Athene

De Agora was het centrum van het klassieke Athene. Vanaf deze plaats werd de stad bestuurd. Er vond rechtsspraak plaats, markten en religieuze feesten. Deze “Oude Agora” is niet dezelfde als de Romeinse Agora. Deze laatste ligt een paar honderd meter oostelijker en is van een latere datum.

De eerste bebouwing van het gebied vond plaats in de 6e eeuw v.Chr. Er is daarna eeuwenlang continu bijgebouwd. Er stonden belangrijke gebouwen zoals verschillende tempels, de Atheense munt, een bibliotheek, een concertzaal en een badhuis. Tijdens de verschillende plunderingen die Athene heeft moeten doorstaan is de Agora vaak zwaar beschadigd maar steeds weer herbouwd. Na de plundering door de Slaven in 580 is de Agora echter verlaten.

Een van de meest opvallende gebouwen op de Agora is de tempel van Hephaistos uit 449 v.Chr. De tempel is geheel van marmer en is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Ook de Kerk van de Apostelen die rond het jaar 1000 gebouwd werd verkeerd nog een goede staat.

De Stoa van Attalus is in de 2e eeuw v.Chr. gebouwd door koning Attalus van Athene. Het was een 150 meter lange winkelgalerij van twee etages. De stoa is in 267 volledig verwoest door de Herulen maar werd in 1956 herbouwd om dienst te doen als museum en werkplaats voor archeologen.

previous arrow
next arrow
Slider