Jeruzalem (Old City)

Jeruzalem is met 850.000 inwoners met afstand de grootste stad van Israël. Door het Joodse deel van de bevolking wordt het gezien als de hoofdstad van het land, maar internationaal wordt dit niet erkend en wordt Tel Aviv als hoofdstad beschouwd. De Palestijnen zien het oostelijke gedeelte van de stad, de Oude Stad, als hun hoofdstad, maar ook dat is internationaal niet erkend.

De stad is ontstaan in de 10e eeuw v.Chr. op de grens tussen de koninkrijken Israël en Judea. In 722 v.Chr. komt Israël onder Assyrisch bewind en veel inwoners vluchten naar Jeruzalem. Niet veel later wordt de stad een onderdeel van het Babylonische rijk. In 597 v.Chr. ontstaat er een opstand tegen de Babyloniërs waarop de stad wordt aangevallen, ingenomen en volledig verwoest. Ook het tempelcomplex wordt met de grond gelijk gemaakt. Het wordt de Joden verboden zich in Jeruzalem te bevinden en de meeste mensen verhuizen naar Babylon. Nadat de Perzen in 538 v.Chr. Babylon veroveren krijgen de Joden toestemming om terug te gaan naar Jeruzalem waar ze de stad, de muren en de tempel herbouwen.

In 330 v.Chr. worden de Perzen verslagen door Alexander de Grote en breekt de Hellenistische periode aan onder Ptolemaeus I. In 143 v.Chr. wordt er een verbond gesloten met de Romeinen en Judea wordt een onafhankelijke staat met Jeruzalem als hoofdstad. In de praktijk zal het echter nooit erg veel meer worden dan een vazalstaat. Er ontstaat verzet tegen de Romeinse overheersing wat leidt tot de Joodse oorlog tussen 66 en 73. De oorlog kost honderdduizenden mensen het leven en Jeruzalem wordt wederom totaal verwoest.

In 637 wordt het Byzantijnse Rijk verdrongen door het islamitische Arabische Rijk. Jeruzalem wordt overgedragen aan de nieuwe heersers voor wie de stad belangrijk is omdat ook voor de moslims de Tempelberg heilig is en in 660 wordt de Al-Aqsa moskee gebouwd. De joden en de christenen hadden relatief veel vrijheid onder het sjiitische bewind, maar dit veranderde toen in 1070 de soenitische Turken de stad innamen. De joden en de christenen werden vervolgd, hetgeen de aanleiding vormde voor de eerste kruistocht die in 1099 aankwam. De joden en de moslims werden verdreven en het Koninkrijk Israël werd opnieuw gesticht. De Al-Aqsa moskee was in deze periode het Koninklijk paleis en het hoofdkwartier van de Tempeliers. In 1187 werd de stad heroverd door de islamieten en wisselt daarna nog meerdere keren van eigenaar. In 1517 komt de stad onder Ottomaans bewind en dat blijft zo tot na de Eerste Wereldoorlog het Ottomaanse Rijk instort en de stad binnen het Britse Mandaatgebied Palestina valt. In 1948 wordt door Ben Gurion de Staat Israël uitgeroepen. Jordanië bezet hierop het oostelijke gedeelte van Jeruzalem. Tijdens de 6-daagse oorlog in 1967 wordt het Jordanese leger uit de stad verdreven en sindsdien valt Jeruzalem weer onder Israëlisch bestuur.

Het oostelijke gedeelte van de stad wordt de Old City genoemd. Dit stadsdeel bestaat uit een islamitisch-, joods-, christelijk- en Armeenskwartier. De islamitische wijk kenmerkt zich door de vele kleine en drukke marktstraatjes, terwijl de joodse en christelijke buurten veel ruimer, schoner en rustiger zijn. De Armeense wijk is een woonwijk waar voor toeristen niet zoveel te beleven is.

In de oude stad vind je verschillende wereldberoemde plaatsen zoals de Via Dolorosa, de Heilig Grafkerk en de zogenaamde Klaagmuur. Ook de tempelberg met de Al-Aqsa moskee en de rotskoepel liggen in de oude stad maar deze islamitische heiligdommen zijn alleen toegankelijk voor moslims.

previous arrow
next arrow
Slider