Via Dolorosa

De Via Dolorosa, de Lijdensweg, is een route door de Oude Stad van Jeruzalem en loopt van de oostelijke Leeuwenpoort naar de Heilig Grafkerk. Langs de route is een kruisweg ingericht met de 14 staties van het aanhoren van het doodsvonnis bij de Veroordelingskerk, tot aan de kruisiging, het sterven en begraven in de Heilig Grafkerk.

De eerste statie, de veroordeling, vond plaats bij het kantoor van Pontius Pilates, de Romeinse prefect van Judea onder keizer Tiberius. Hij wordt als hoogste gezagsdrager binnen het koninkrijk verantwoordelijk gehouden voor de kruisiging van Jezus. Historisch gezien is het onwaarschijnlijk dat hij zich er persoonlijk mee heeft bemoeid omdat het executeren van Joodse mannen die zichzelf uitriepen tot Messias of Koning een standaard procedure was. Volgens de evangeliën heeft Pontius Pilatus Jezus persoonlijk over de Via Dolorosa naar de kruisigingsplaats Golgotha geleid.

De route is ongeveer 600 meter lang en gaat grotendeels door de kleine en smalle straatjes van de tegenwoordig islamitische wijk in Oud Jeruzalem. Het is onwaarschijnlijk dat dit de exacte route was die Jezus heeft afgelegd, alleen al omdat het stratenplan in Jeruzalem de afgelopen 2000 jaar flink is aangepast. De gang over de lijdensweg is dan ook vooral symbolisch bedoeld.

previous arrow
next arrow
Slider