Dover Castle

Dover Castle is een middeleeuws kasteel bij Dover in Kent. Het werd gebouwd in de 12e eeuw en is het grootste kasteel van Engeland. Door de eeuwen heen heeft het kasteel meerdere keren een cruciale rol gespeeld tijdens oorlogen en invasies en het wordt om die reden wel “De Sleutel tot Engeland” genoemd. Dover Castle heeft als English Heritage een beschermde status.

De eerste bebouwing op de plaats waar tegenwoordig het kasteel staat was een vuurtoren. Deze werd gebouwd door de Romeinen toen zij in 43 Engeland veroverden. Er is weinig bekend over de tussenliggende periode maar uit de verslagen van de tocht van Willem de Veroveraar uit 1066 blijkt dat er in dat jaar een uit klei opgetrokken Angelsaksische burcht stond. Deze burcht werd door Willem ingenomen en versterkt. Het kasteel, zoals wij dat tegenwoordig kennen, is in de tweede helft van de 12e eeuw gebouwd door koning Henry II, de kleinzoon van Willem de Veroveraar.

In 1216 valt een Frans leger van Louis VIII Engeland binnen in een poging koning John af te zetten. Het kasteel werd belegerd en er ontstond een patstelling. Om deze te doorbreken groeven de Engelsen tunnels in het zachte kalksteen onder het kasteel via welke ze de Franse eenheden aanvielen. De tactiek werkte en Louis VIII trok zich uiteindelijk terug. In de jaren daarna heeft men de tunnels onder het kasteel uitgebreid en versterkt.

Aan het einde van de 18e eeuw, tijdens de Napoleontische Oorlogen, verwachtten de Engelsen een Franse invasie en er werd een grote legermacht rondom Dover gestationeerd. Omdat het kasteel al vol was besloot men ondergrondse barakken aan te leggen in de tunnels waar tot wel 2000 troepen konden verblijven. Omdat de strijd met de Fransen op zee werd beslist kwam het echter nooit tot een invasie en de tunnels werden in 1827 verlaten.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd vanuit de tunnels Operation Dynamo gecoördineerd. Tijdens deze operatie werden vanuit de haven van Dover meer dan 330.000 soldaten geëvacueerd van de Franse stranden bij Duinkerke. De tunnels werden gebruikt als een ondergronds ziekenhuis en er was een groot commandocentrum ingericht. Op het terrein van het kasteel, vlak bij de ingang van de tunnels, staat een standbeeld van Generaal Ramsey die de operatie leidde.

Tijdens de Koude Oorlog werd een 45 meter diep in de rotsen gelegen deel van het tunnelstelsel ingericht als atoombunker. De bunker bood ruimte aan 300 overheidsfunctionarissen die de taak hadden om na een nucleaire aanval de regio te besturen. In de jaren ’70 bleek de bunker echter ongeschikt omdat radioactief water gemakkelijk de bunker zou kunnen bereiken via het poreuze gesteente en men besloot hierop de bunker te verlaten.

Tegenwoordig is Dover Castle een belangrijke toeristische attractie. Als bezoeker heb je toegang tot het kasteel The Keep, de St. Mary in Castro kapel, de ruïne van de Romeinse vuurtoren en tot een klein gedeelte van de tunnels, waaronder het ziekenhuis en het commando centrum van Operation Dynamo.

previous arrow
next arrow
Slider