Saint Michaels Mount

Saint Michaels Mount is een getijde eiland bij Penzance. Bij hoogtij is het een echt eiland en bij laagtij is het te voet bereikbaar. Op het eiland staat een kasteel, een klooster en enkele bijgebouwen. Het geheel toont een grote gelijkenis met het Normandische Mont-Saint-Michel maar is wel een stuk kleiner.

Over de vroege geschiedenis van Saint Michaels Mount is weinig bekend maar waarschijnlijk is er al in de 8e eeuw een klooster of kerk gebouwd. In de jaren ’50 van de 11e eeuw schonk koning Edward the Confessor het eiland en het klooster, dat inmiddels tot een kasteel was uitgegroeid, aan de Normandische kloosterorde van Mont-St-Michel. Het kasteel werd door een aardbeving verwoest in 1275 en aan het eind van de 14e eeuw herbouwd. Kort daarop kwam het weer in Engelse handen toen koning Henry V het in 1424 aan het convent van Syon in beheer gaf. In 1650 werd het eiland verkocht aan de adellijke familie Aubyn. Onder hun beheer werd er een kleine haven aangelegd die uitgroeide tot een van de meest succesvolle in dit deel van Engeland. Halverwege de 19e eeuw moest de haven worden gesloten omdat er niet meer geconcurreerd kon worden met de haven van Penzance.

Tegenwoordig is het eiland nog steeds privé bezit van de familie Aubyn maar het wordt beheerd door de National Trust. Je kunt een bezoek brengen aan het kasteel, dat als een museum is ingericht, en aan de tuinen. Het is de belangrijkste toeristische attractie van de regio.

previous arrow
next arrow
Slider