Glastonbury Abbey

Glastonbury Abbey is een abdijruïne in het plaatsje Glastonbury in Somerset. Het complex bestaat uit een aantal gebouwen waaronder een kerk, een kapel en een grote middeleeuwse keuken en wordt omringd door een groot park. De abdij is een belangrijke toeristische attractie waar jaarlijks meer dan 100.000 mensen op af komen.

Het klooster is opricht in 712 door koning Ine van het Angelsaksische koninkrijk Wessex. Hij liet op de plek, waar toen al een kleine groep monniken woonde, een stenen kerk bouwen. In de 10e eeuw werd het complex uitgebreid door de toenmalige abt, de latere aartsbisschop Duncan van Canterbury, en hij implementeerde de Benedictijnse kloosterregels. De abdij groeide uit tot een van de rijkste en machtigste kloostergemeenschappen van Engeland. In 1184 werd het complex getroffen door een grote brand maar vrijwel direct daarna werden de belangrijkste gebouwen herbouwd. Tijdens de “Dissolution of the Monastries” in 1539 werd de abdij gesloten. De abt bleef echter trouw aan Rome, werd veroordeeld voor hoogverraad en werd gemarteld en gevierendeeld op de Glastonbury Tor. De gebouwen werden eeuwenlang gebruikt als steengroeve. Pas in 1882 kwam hier een einde aan toen de ruïnes een beschermde status kregen.

In 1191 werd door de monniken beweerd dat zij op het terrein van de abdij de graven hadden gevonden van de mythische koning Arthur en zijn echtgenote Guinevere. Ze richtten een tombe op voor de koning en dat werd een bedevaartsplaats. Tegenwoordig wordt er getwijfeld aan de echtheid van de vondst. Het is niet ondenkbaar dat de monniken het verhaal hebben verzonnen om betalende bezoekers en gasten aan te trekken. Ook kan politieke propaganda van koning Edward I een rol hebben gespeeld.

previous arrow
next arrow
Slider