Qutb Minar

Qutb Minar is een 73 meter hoge minaret uit de 12e eeuw in de wijk Mahrauli aan de zuidkant van Delhi. Het is een onderdeel van een complex met meerdere monumenten dat sinds 1993 onder de naam “Qutb Minar and its Monuments” op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Andere monumenten binnen het complex zijn de ruïnes van de moskee waar de minaret een onderdeel van was, de onvoltooide minaret Alai Minar, een school en verschillende graven van islamitische heersers.

De bouw van de minaret werd in 1193 gestart door Qutb-ud-din Aybak, de stichter van het islamitische Kalifaat van Delhi en de eerste kalief van de Mamluk dynastie, die in de 13e eeuw over grote delen van Noord-India heerste. Het project werd voltooid door zijn opvolger Shamsuddin Iltutmish in 1220 en in de 16e eeuw zijn er nog twee etages aan de minaret toegevoegd. De minaret raakte ernstig beschadigd tijdens een aardbeving in 1803, maar werd door het Brits-Indische leger hersteld.

De top van de minaret is bereikbaar via een wenteltrap van 379 treden aan de binnenkant van het bouwwerk, maar na een ernstig ongeval in 1974 is de trap gesloten voor bezoekers.

previous arrow
next arrow
Slider