Panna National Park

Panna is een nationaal park in het noorden van de provincie Madhya Pradesh. Het is vernoemd naar de streek Panna waarin het park ligt, hoewel het zich ook gedeeltelijk in Chhatarpur bevindt. Het park is ruim 300km2 groot en bestaat voornamelijk uit bosgebied, grenzend aan de Ken rivier.

In 2006 werd Panna aangewezen als een van de 50 officiële tijgerreservaten in India. Hoewel Panna in 2007 een prijs won voor het best beheerde nationale park moest men in 2009 toegeven dat alle 40 tijgers waren verdwenen. De zaak is in de doofpot gestopt en er is nooit iemand aansprakelijk gesteld. Na 2009 zijn er vanuit andere parken nieuwe tijgers uitgezet en zij hebben zich inmiddels voortgeplant. De tijgerpopulatie bestaat op dit moment uit zo’n 25 dieren. Ze dragen een halsband met een transponder om ze te kunnen volgen.

Behalve tijgers vind je in Panna ook veel andere bijzondere diersoorten waaronder luipaarden, beren, gazellen en herten. Ook komen er meer dan 200 vogelsoorten voor.

Het park bezoeken is alleen mogelijk met een georganiseerde Jeep safari en het aantal mensen dat in het park wordt toegelaten is beperkt. Om een tijger te spotten moet je geluk hebben want het gebied is groot en de populatie klein. Echter, als er eentje in de buurt is weten de rangers deze meestal wel te vinden met behulp van tracking apparatuur.

previous arrow
next arrow
Slider