Taj Mahal

De Taj Mahal is een groot mausoleum van wit marmer bij de stad Agra, aan de oever van de heilige rivier Yamuna. Het is gebouwd tussen 1632 en 1648 door Shah Jahan, de vijfde Mogol keizer, als eeuwig monument voor zijn vrouw die in 1631 in het kraambed was gestorven. Het gebouw is een van de meest herkenbare gebouwen ter wereld en is een internationaal symbool van India. Het complex staat sinds 1983 op de UNESCO werelderfgoedlijst en is in 2007 verkozen tot een van de New 7 Wonders of the World.

Shah Jahan werd geboren in 1592 als derde zoon van Mogol keizer Jahangir. Op zijn vijftiende werd hij gekoppeld aan Arjamund Banu Begam, de dochter van een generaal, en de twee verloofden zich kort daarop. Hoewel het een gearrangeerd huwelijk was, was er sprake van échte liefde tussen de twee. Ze waren onafscheidelijk en de prinses ging zelfs mee op veldtochten in de uithoeken van het rijk. Ze ontving de ere titel Muntaz Mahal, Ornament van het Paleis en beviel van 14 kinderen in 9 jaar tijd. Op 17 juni 1631 stierf ze bij de geboorte van haar dochter Gauharara. De keizer was ontroostbaar en rouwde 2 jaar lang. Hij zou nooit meer hertrouwen en zijn oudste dochter nam de rol van de eerste dame van het hof op zich.

De keizer, die op dat moment al veel ervaring had met grote bouwprojecten, besloot een monument voor zijn vrouw op te richten. Hij bemoeide zich dagelijks en hoogst persoonlijk met de bouw en het ontwerp van het mausoleum en de tuin. Verslagen van ooggetuigen melden dat er tot wel 20.000 arbeiders aan het project hebben gewerkt. In 1643 was de bouw zo ver gevorderd dat Muntaz Hahal in het mausoleum kon worden herbegraven. Nadat de keizer zelf was overleden in 1658 is hij in haar graf bijgezet.

Het mausoleum staat op een verhoogd platform aan de oever van de rivier en wordt omringd door een grote symmetrische tuin die het paradijs symboliseert. Op de hoeken van het platform staan vier minaretten van 42 meter hoog. Het gebouw is versierd met inlegwerk van zwart marmer waarmee bloemmotieven en koranverzen over het laatste oordeel worden uitgebeeld. In de binnenruimte staan twee grafmonumenten voor Mumtaz Mahal en Shah Jahan. Hun echte graven bevinden zich in de kelder van het gebouw.

previous arrow
next arrow
Slider