Kamasutra Tempel

Khajuraho is een kleine stad in Madhya Pradesh. Het is beroemd vanwege het omvangrijke hindoeïstische tempelveld dat rondom de stad ligt. Vrijwel alle tempels bevatten erotische afbeeldingen en worden daarom ook wel de Kamasutra tempels genoemd. De tempels van Khajuraho vormen sinds 1986 de UNESCO werelderfgoed inschrijving “Khajuraho Group of Monuments”.

De meeste tempels bij Khajuraho zijn gebouwd tussen 950 en 1050 door de koningen van de Chandela dynastie, de bestuurders van het koninkrijk Bundelkhand. Het tempelcomplex lag zo’n 50 kilometer verwijderd van de hoofdstad Mahoba. Men koos voor deze plek omdat, volgens hindoe overleveringen, Shiva hier graag kwam. De grootste en meest belangrijke tempels zijn gebouwd door de Chandela koningen Yashovarman en Dhanga, maar vele anderen hebben hun steentje bijgedragen. Op het hoogtepunt van het rijk, rond 1130, stonden er zo’n 85 tempels verspreid over een gebied van 20 km2 groot.

De bouw van de tempels kwam tot stilstand toen Bundelkhand werd onderworpen aan sultan Qutb-ud-din Aibak van het Kalifaat van Delhi. Tijdens de islamitische periode zijn veel tempels in verval geraakt en gesloopt. De groep tempels ten westen van Khaduraho heeft deze periode echter overleefd omdat ze door de jungle overwoekerd raakten en hierdoor aan het zicht werden onttrokken. In 1830 werden de tempels herontdekt door de Britten. Slechts zo’n 25 tempels zijn bewaard gebleven.

De best bewaarde tempels bij Khaduraho staan in de zogenaamde “Western Temple Group”. Hier vind je de aan Vishnu gewijde Lakshmana tempel van koning Yashovarman uit 939, de Vishvanatha Shiva tempel uit 999 van koning Vidyadhara en de eveneens aan Shiva gewijde Kandariya Mahadeva van koning Dhanga uit 1030. Al deze tempels verkeren in uitstekende staat en zijn van onder tot boven versierd met schitterend beeldhouwwerk. Hoewel ze bekend staan als de Kamasutra tempels heeft maar zo’n 10% van de kunst een erotische betekenis. De rest gaat over andere belangrijke dagelijkse bezigheden zoals muziek maken, dansen en oorlog voeren.

previous arrow
next arrow
Slider