Pompeï

Pompeï was een provincie stad in het Romeinse Rijk. In 79 werd de stad bedolven onder een dikke laag as tijdens een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Tegenwoordig is het opgegraven Pompeï een wereldberoemde toeristische attractie die meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar trekt. Samen met Herculaneum en Torra Annunziata vormt de oude stad een UNESCO Werelderfgoed inschrijving.

Pompeï is in de 8e eeuw v.Chr. gesticht door de Osken, de eerste bewoners van het gebied. De nederzetting is in de 6e eeuw v.Chr. veroverd door de Etrusken en kwam later in het bezit van de Samniten. In de 3e eeuw v.Chr. werd Pompeï een bondgenoot van Rome en in 80 v.Chr. onder keizer Sulla een volwaardig deel van het Romeinse Keizerrijk. In de hoogtijdagen woonden er zo’n 20.000 mensen in en om de stad, voor die periode heel aanzienlijk. De mensen leefden van de productie van vissaus, olijfolie en wijn. Ook was er een tufsteenmijn en een haven. Het was een levendige stad met veel horeca, markten, tempels, een theater en een arena.

In 62 werd de stad getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 5 tot 6 Richter. Vrijwel alle gebouwen raakten beschadigd en veel inwoners verlieten de stad. In oktober 79 werd de stad andermaal door een grote ramp getroffen. De Vesuvius barstte uit en bedekte de stad onder een 25 meter dikke laag vulkanisch as en puimsteen. Het exacte aantal slachtoffers is niet bekend maar er zijn meer dan duizend lijken gevonden in de as laag.

Pas tegen het einde van de 16e eeuw is Pompeï herontdekt tijdens de aanleg van een kanaal. In die periode hadden de mensen er echter geen interesse in. De eerste gecoördineerde wetenschappelijke opgravingen vonden plaats in 1860. Tegenwoordig is ongeveer 60% van de stad blootgelegd. Men heeft besloten het hier voorlopig bij te laten zodat het niet opgegraven deel zo goed mogelijk bewaard blijft.

Vrijwel alle gebouwen zijn zwaar beschadigd door de aardbeving in 62 maar desondanks is nog heel duidelijk te zien hoe de stad er ooit uitzag. Er staan honderden huizen langs lange straten waar de karresporen nog in staan. Het forum vormde het centrum van de handel, religie en bestuur. Rondom het plein staan verschillende tempels en openbare gebouwen zoals markthallen en de rechtszaal. Verder vind je in de stad verschillende badhuizen, theaters, villa’s, een arena, winkels en werkplaatsen.

Beroemd zijn ook de zogenaamde aslijken. De lichamen van de slachtoffers die onder de as laag zijn bedolven zijn in de loop der eeuwen vergaan en lieten openingen achter. Door gips in deze opening te gieten verkreeg men een afdruk van het lichaam. Op verschillende plekken in Pompeï worden deze afgietsels getoond.

previous arrow
next arrow
Slider