Petra is de Romeinse naam voor de hoofdstad van het rijk van de Nabateeërs. Letterlijk vertaald betekent het De Rots. De stad lag aan een belangrijke handelsroute en door het heffen van doorvoerbelasting, tol en beschermgeld aan de handelskaravanen werd de stad zeer welvarend. Op het hoogtepunt, in de 1e eeuw v.Chr, woonden er naar schatting 90.000 mensen.

In het jaar 106 werd de stad veroverd door de Romeinen en ging deel uitmaken van het Romeinse Rijk. Doordat in de daarop volgende jaren de handelsroute steeds minder werd gebruikt vielen de inkomsten van de stad weg. Halverwege de 4e eeuw werd de stad getroffen door een aardbeving die veel gebouwen in puin legde en grote schade toebracht aan het watersysteem. Kort daarop werd de stad verlaten en bleef eeuwenlang verborgen totdat de Zwitserse ontdekkingsreiziger Jean Louis Burckhardt de stad in 1812 herontdekte.

Het meest bekende gebouw in Petra is de Pharao’s Treasury. Het is, net als veel andere bouwwerken in de stad, uit de rotswanden gehouwen. Het is gebouwd rond 85 v.Chr. en heeft waarschijnlijk dienst gedaan als graftombe van Koning Aretas III van de Nabateeërs. De naam Pharao’s Treasury is afkomstig van de Bedoeïenen die geloofden dat de Egyptische koning opdracht gaf voor de bouw. Hij zou behoefte hebben gehad aan een veilige plaats om zijn schatten in op te kunnen slaan omdat het meevoeren hiervan hem hinderde in zijn achtervolging op Mozes en zijn slavenvolk.

Door Petra loopt een 4 kilometer lang wandelpad die je bij alle bezienswaardigheden brengt. De eerste kilometer van het pad leidt je door de Siq, een smalle rotsspleet die op sommige plaatsen maar een paar meter breed is. Je komt daarna langs de indrukwekkende Treasury, het Romeinse amfitheater, vele graftomben en uiteindelijk bereik je het centrum van de oude stad waar de bevolking van Petra ooit leefde. Helaas is de oude stad geheel verwoest door aardbevingen en zijn er nu slechts nog ruïnes te zien.

Petra is in 2007 verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen en staat sinds 1985 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

previous arrow
next arrow
Slider
Lees verder...