Top 5: Boeddhisme

De belangrijkste reden waarom Zuidoost-Azië mijn favoriete reisbestemming is, is het boeddhisme. Het is een vriendelijk en vrolijk geloof met veel interessante rituelen en gebruiken, prachtige tempels en inspirerende verhalen. In landen als Vietnam, Cambodja en Myanmar is het boeddhisme overal aanwezig, in enorme tempelcomplexen en pagodes, reusachtige beelden en vergulde stoepa’s. Dit zijn de 5 meest indrukwekkende boeddhistische heiligdommen waar ik ben geweest:

5: Longmen Grotten

Longmen is geen grot, zoals de naam doet vermoeden, maar een rotswand langs de Yi rivier in de Chinese provincie Henan. Tussen de 5e en de 10e eeuw zijn er in de rotsen zo’n 100.000 Boeddhabeelden uitgehakt, variërend in hoogte van 2 centimeter tot 17 meter. Ze beschermden de mensen onder anderen tegen overstromingen van de rivier. Helaas zijn er tijdens de Culturele Revolutie grote vernielingen aangebracht en bijna geen enkel beeld is onbeschadigd. Desondanks is Longmen uniek en één van de leukste bezienswaardigheden van China.

4: Shwe Indein Pagoda

De Shwe Indein Pagoda is een tempel bij het dorp Indein in centraal Myanmar die wordt omringt door honderden stoepa’s uit verschillende perioden. Sommige zijn nieuw en perfect onderhouden, anderen zijn eeuwen oud en volledig vergaan. Je mag tussen de ruïnes doorlopen en tussen het puin vind je nog beelden en reliëfs die ooit door een trotse eigenaar op zijn stoepa zijn aangebracht. Een bijzondere plaats waar je fantastisch kunt fotograferen.

3: Shaolin Tempel

De Shaolin tempel is rond 495 gebouwd en was een van de eerste Chán-boeddhistische tempels in China. De tempel is vooral bekend geworden vanwege het Kung-Fu hier dat is ontstaan, eerst als gymnastiek en later als geavanceerde gevechtskunst. De monniken waren er dusdanig in bedreven dat de keizer het klooster tot een onderdeel van zijn leger maakte. Rondom de tempel staat een pagodebos met 228 grafmonumenten voor de boeddhistische leermeesters die in het klooster hebben geleefd. De fascinerende geschiedenis, de pagodes en de spectaculaire Kung-Fu demonstraties maken de Shaolin tempel een top attractie.

2: Bagan

In Bagan, de voormalige hoofdstad van het koninkrijk Pagan, stonden ooit bijna 4500 tempels. Door aardbevingen zijn er in de loop de eeuwen velen verwoest maar desondanks vind je er vandaag de dag nog zo’n 2200. Dit zijn zowel kleine stoepa’s die verwaarloosd achter een groepje bomen staan, als enorme tempelcomplexen waar grote groepen toeristen en pelgrims op af komen. Je kunt hier dagen lang ronddwalen en tempels bezoeken en dan heb je nog steeds maar een fractie gezien van wat Bagan te bieden heeft. Uniek in de wereld.

1: Angkor Thom

Angkor Thom is een onderdeel van het beroemde Angkor complex bij Siem Raep in Cambodja. Het was de hoofdstad van het Khmer Rijk en nam in 1177 de plaats in van het enkele kilometers verderop gelegen Yasodharapura. In het centrum van de stad stond de enorme koninklijke tempel Bayon, de belangrijkste tempel van het rijk. De tempel is versierd met prachtige reliëfs die militaire en religieuze verhalen vertellen. Het meest opvallende element zijn de zuilen met de afbeelding van een gezicht, 216 in totaal. Het blijft een mysterie wiens gezicht dit is. Het Angkor complex, en met name Angkor Thom, is een van de meest betoverde plekken ter wereld.