Copan is een Mayastad uit de klassieke periode. Hoewel de stad niet uitzonderlijk groot was is de site door de vele hiëroglyfen teksten en steles wel een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de Mayacultuur. Het is ook de eerste Maya site waar serieus modern archeologisch onderzoek werd uitgevoerd. Dit gebeurde in de jaren 1890 door Harvard University. Sinds 1980 staat Copan op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Copan is begonnen als een kleine nederzetting in de Copan vallei in de 2e eeuw. In de eeuwen daarna groeide het dorpje langzaam uit tot een machtige Maya stad. Op het hoogtepunt woonden er zo’n 6.000 mensen in de stad zelf en zo’n 25.000 in de omliggende dorpen en in de vallei. De stad werd bestuurd vanuit Tikal, de hoofdstad van het Maya koninkrijk. In 738 verloor de stad een oorlog tegen Quirigua en de koning van Copan werd gevangen genomen en onthoofd. Enkele decennia later werd de orde hersteld en bloeide de stad weer op. Net als in de andere klassieke Maya steden gebeurde er in de 9e eeuw iets waardoor de mensen plotseling zijn vertrokken naar de meer noordelijk gelegen gebieden. Wat er exact gebeurd is, is nooit helemaal duidelijk geworden maar men heeft wel kunnen aantonen dat er in 900 een periode van langdurige droogte is aangebroken. Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw in het gebied kwamen was de vallei niet meer bewoond en doordat Copan totaal overwoekerd was geraakt door de jungle wist men niet van het bestaan van de stad. De ruïnes zijn pas herontdekt in de 19e eeuw.

In de stad zijn veel hiëroglyfen teksten ontdekt die grotendeels ontcijferd konden worden. Ze vertellen over de heersers en hieruit blijkt dat Copan vrijwel haar hele geschiedenis is geregeerd door dezelfde dynastie. De koningen werden ook afgebeeld op bas-reliëf beelden, de zogenaamde steles, die langs de routes van processies werden geplaatst. Ook in andere klassieke Maya steden werden steles geplaatst, maar nergens zijn ze zo mooi en talrijk als in Copan. Een ander kunstwerk waardoor Copan zich onderscheidt van andere sites is de beroemde hiëroglyfentrap. In deze trap met 72 treden zijn meer dan 2000 hiëroglyfen gekerfd die vertellen over de Copan dynastie.

Copan ligt midden in het tropisch regenwoud en de bomen groeien in en over de ruïnes. Dit lijkt vreemd maar het moet zo blijven want de wortels van de bomen houden de stenen bij elkaar. Men vreest dat wanneer de bomen worden verwijderd, de tempels in elkaar zullen storten. Een andere bedreiging voor de site is de rivier die door het gebied stroomt. Om de site te beschermen wordt deze omgeleid.

previous arrow
next arrow
Slider
Lees verder...