Top 5: Nare Plaatsen

Reizen is fantastisch. Het brengt je op de mooiste en de leukste plekken ter wereld. Maar helaas, de wereld is niet alleen maar leuk en mooi, dus als je hem wilt leren kennen, horen daar ook de lelijke kanten bij. Verschillende plaatsen heb ik met lood in m’n schoenen bezocht en ik heb soms dagen nodig gehad om de meest gruwelijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de mensheid weer uit m’n hoofd te krijgen, maar ze vermijden is voor mij absoluut nooit een optie. Dit zijn de 5 meest nare plaatsen waar ik ben geweest:

5: Sommevallei

In de Sommevallei in Haute-de-France heeft zich tijdens de Eerste Wereldoorlog een van de meest bloederige veldslagen uit de geschiedenis afgespeeld. De slag vond plaats tussen juni en november 1916 en eiste meer dan een miljoen doden en gewonden. Volkomen zinloos, want aan het eind van de slag was de frontlinie slechts enkele kilometers opgeschoven. Nu, ruim 100 jaar later, zijn de kraters en de loopgraven nog steeds duidelijk zichtbaar. Het gebied ligt bezaaid met militaire begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten.

4: Lidice

Het dorp Lidice staat symbool voor de wreedheden en de misdaden van de nazi’s in Tsjechië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 10 juni 1942 werd het dorpje volledig vernietigd door de Gestapo als represaille voor de aanslag op Reichsprotektor Reinhard Heydrich. De mannen werden ter plekke geëxecuteerd en de vrouwen en kinderen werden afgevoerd naar vernietigingskampen. De huizen werden gesloopt en zelfs het vee werd gedood. Op de plaats waar vroeger het dorp stond staan tegenwoordig verschillende herdenkingsmonumenten waaronder het zeer aangrijpende beeld “De kinderen van Lidice”.

3: Tuol Sleng

Tuol Sleng in Phnom Penh is een museum over de Cambodjaanse genocide in de tijd van de Khmer Rouge. Het museum is gevestigd in een beruchte gevangenis waar tussen 1975 en 1979 duizenden vermeende tegenstanders van het regime zijn gemarteld en vermoord. Van de geschatte 17.000 mensen die in Tuol Sleng gedetineerd zijn geweest hebben slechts 7 dit overleefd. Heel indrukwekkend zijn de eindeloze rijen “mugshots” die van iedereen die binnen kwam werden gemaakt.

2: Mauthausen

Kamp Mauthausen was een van de eerste grote dwangarbeidskampen in het Derde Rijk. Het kamp werd na de Anschluss gebouwd als gevangenis voor politieke tegenstanders maar werd later gebruikt als concentratiekamp, vooral voor Russische krijgsgevangenen en Joden. Hoewel het kamp primair een werkkamp was en geen vernietigingskamp, stierven de gevangenen massaal als gevolg van uitputting, ondervoeding en ziekten. Zo’n 100.000 mensen hebben hun internering niet overleefd. Omdat veel van de originele bebouwing hier nog staat, is een bezoek aan Mauthausen zeer beklemmend.

1: Auschwitz I Stammlager

De naam Auschwitz staat wereldwijd synoniem voor de Jodenvervolging en de verschrikkingen van het nationaalsocialisme in Europa. Auschwitz Stammlager, wat niet moet worden verward met het even verderop gelegen vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, was een tot gevangenis omgebouwde legerbasis in de buurt van Krakau waar tijdens de Tweede Wereldoorlog weerzinwekkende misdaden zijn gepleegd. Berucht is Block 10 waar kampartsen sadistische experimenten uitvoerden op de gevangenen. Ook het gebruik van het ZyklonB blauwzuurgas voor het doden van grote groepen mensen is hier bedacht en getest. Een bezoek aan Auschwitz blijft je je leven lang bij.