Vaduz is de hoofdstad van het dwergstaatje Liechtenstein dat met een oppervlakte van nog geen 160 vierkante kilometer een van de kleinste onafhankelijke landen ter wereld is. In Vaduz, dat wordt uitgesproken als “Vadoets”, wonen ruim 5000 mensen, wat neerkomt op zo’n 7,5% van de totale bevolking. Hoewel Liechtenstein volledig onafhankelijk is, is het in de praktijk sterk verbonden met Zwitserland. Liechtenstein heeft geen eigen valuta, maar maakt gebruik van de Zwitserse Frank.

De geschiedenis van Vaduz begint in 1342 als het graafschap Werdenberg wordt opgesplitst en in delen wordt toegekend aan verschillende erfgenamen van de graaf. Het nieuw gevormde graafschap Vaduz wisselt in de eeuwen daarna meerdere keren van eigenaar tot het uiteindelijk in 1719 wordt samengevoegd met Schellenberg en verder gaat onder de naam Liechtenstein, vernoemd naar de op dat moment regerende dynastie. In 1806 verklaart Vorstendom Liechtenstein zich onafhankelijk van het Heilige Roomse Rijk en wordt in 1816 lid van de Duitse Bond. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin het land neutraal bleef, wist ze aanzienlijke welvaart te vergaren, onder andere door lage belasting tarieven.

In Vaduz is voor toeristen niet heel veel te beleven. Het mag dan de hoofdstad van het land zijn, het is slechts een dorpje. Enkele bezienswaardigheden zijn de kathedraal, het Koninklijk Paleis en het kunstmuseum.

previous arrow
next arrow
Slider
Lees verder...