Top 5: Egyptische Tempels

Egypte is een top bestemming voor iedereen die van geschiedenis houdt. Je kunt er volop genieten van de verhalen over de farao’s en de spectaculaire tempels die ze lieten bouwen. Briljante bouwmeesters positioneerden de tempels zodanig dat ze exact overeenkwamen met de posities van de sterren, de zon en de maan. Het is tot op de dag van vandaag een raadsel hoe de bouwers hiertoe in staat waren met de primitieve middelen die ze tot hun beschikking hadden. De meeste tempels zijn prachtig versierd met beelden van koningen en goden en de muren staan vol met mystieke hiëroglyfen. Dit zijn mijn 5 favoriete Egyptische tempels:

5: Hatsepsut

De tempel van koningin Hatsepsut, de vrouw van koning Tutmosis II, staat bij het dorp Deir-al-Bahri niet ver van Luxor. De tempel is gebouwd in opdracht van de koningin zelf tussen 1479 en 1458 v. Chr. ter ere van zichzelf en de goden Amon-Ra, Anubis en Hathor. Na haar dood heeft haar zoon Tutmosis III vernielingen laten aanrichten omdat ze had geprobeerd hem van de troon te houden. Later in de geschiedenis hebben ook christenen veel kapot gemaakt omdat ze de tempel tot een kerk hebben verbouwd.

4: Karnak

De Karnak tempel, vlak bij Luxor, is het grootste klassieke religieuze bouwwerk ter wereld en de drukst bezochte archeologische site in Egypte. Er is continue aan gebouwd door tientallen farao’s van 1900 v. Chr. tot laat in de Grieks-Romeinse periode. De grootste tempels binnen het complex zijn gewijd aan de zogenaamde Triade van Thebe: Amon-Re, Moet en Chosoe. Alleen de tempel van Amon-Re is toegankelijk voor het publiek. Met name de omvang maakt Karnak een van de meest spectaculaire tempels van het land.

3: Kom Ombo

De tempel bij de stad Kom Ombo in de provincie Aswan is gebouwd in opdracht van Ptolemeus VI tussen 180 en 145 v. Chr. De tempel is uniek omdat het een dubbeltempel is, gewijd aan twee goden: Sobek en Horus. De muren staan van onder tot boven vol met hiëroglyfen. Ze vertellen verhalen over de koning en de goden, maar er is ook een medisch handboek aangetroffen en een geavanceerde kalender gebaseerd op de stand van de maan. Ook deze tempel is beschadigd door christenen maar desondanks is Kom Ombo nog steeds een van de mooiste tempels van Egypte.

2: Philae

De Tempel van Philae is gewijd aan Isis, de godin van de vruchtbaarheid, moederschap en magie en de moeder van de oppergoden Geb en Nut en oorlogsgod Horus. Ze was de belangrijkste godin van het Egyptische pantheon en kosten nog moeite zijn gespaard om haar te eren met een adembenemend mooie tempel. De tempel is in de 6e eeuw v. Chr. gebouwd op het eiland Philae in de Nijl. Toen in de jaren ’60 van de vorige eeuw de Aswandam werd gebouwd is de tempel verplaatst naar een ander eiland om haar te redden van het stijgende water. De tempel is alleen per boot bereikbaar.

1: Ramses II & Nefertari

In het uiterste zuiden van Egypte, vlak bij de grens met Soedan, staat de indrukwekkende tempel van Ramses II en Nefertari. De tempel is tussen 1274 en 1244 v. Chr. uit de rotsen gehakt. Hij is gebouwd om de koning en zijn belangrijkste vrouw te eren, en niet als graftombe. De tempel is precies zo geplaatst dat de zon twee dagen per jaar recht naar binnen schijnt en zo beelden van goden verlicht die helemaal achterin de ruimte staan. In 1964 is het bouwwerk verhuisd vanwege de aanleg van de Aswandam. De tempel van Ramses II is de meest spectaculaire en indrukwekkende tempel van Egypte, maar ligt wel behoorlijk afgelegen en is hierdoor moeilijk bereikbaar.