Top 5: Nationale Parken in Nederland

Het concept van een nationaal park komt uit Amerika en het is in feite niets meer dan een door de overheid beschermd natuurgebied. Hoewel het niet helemaal van hetzelfde kaliber is als de Amerikaanse Nationale Parken hebben we ook in Nederland mooie natuurgebieden met een Nationaal Park status. De meeste Nederlandse parken zijn relatief klein en lenen zich uitstekend voor een dagje wandelen of fietsen. Dit zijn mijn 5 favoriete Nederlandse nationale parken:

5: Alde Feanen

Nationaal Park de Alde Feanen ligt in Friesland tussen de steden Leeuwarden en Drachten. De naam betekent zoiets als “de Oude Veengronden”. Vanaf de 16e eeuw werd er in het gebied op industrieel schaal veen gewonnen. Er werden kanalen aangelegd voor het transport, trekgaten voor de winning en ribben voor het drogen waardoor het landschap ingrijpend veranderde. Tegenwoordig vind je in het gebied veel open water, weiden en moerasbos. Het grootste deel van het gebied is uitsluitend per boot bereikbaar maar rondom het dorp Earnewald zijn enkele korte wandelingen uitgezet.

4: De Zoom en Kalmthoutse Heide

Op de grens met België, iets ten zuiden van het Noord-Brabantse Bergen op Zoom, ligt het Nationaal Park De Zoom en Kalmthoutse Heide. Het is een zeer mooi gebied met grote open heidevelden, een aantal vennen, stuifduinen en bos. De mooie en afwisselende wandeling ‘Schaap’ begint bij bezoekerscentrum De Vroente in het Belgische Kalmthout. Deze wandeling brengt je ook bij een brandtoren vanaf waar je een leuk uitzicht hebt over het unieke natuurgebied.

3: Sallandse Heuvelrug

In Overijsel, ruwweg tussen Deventer en Almelo, ligt Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Het gebied omvat een stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden, en bestaat voornamelijk uit naaldbossen en grote heidevelden. Vanaf de heuveltoppen heb je prachtige uitzichten over de omgeving. Een aanrader is de 14 kilometer lange NS Wandelroute Holterberg van station Nijverdal naar station Holten.

2: Zuid-Kennemerland

Het meest afwisselende Nationale Park van Nederland is Zuid-Kennemerland. Het ligt in de kuststreek ten westen van Haarlem en bestaat uit zandduinen, duinmeertjes, naald- en loofbos. Een van de hoogtepunten in het park is het Vogelmeer, een klein meertje omringd door duinen. Er zijn veel wandelingen uitgezet in het gebied, maar de leukste is de 17 kilometer lange NS wandeling van Santpoort-Noord naar Overveen die je langs alle hoogtepunten en een stuk over het strand leidt.

1: Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is mijn persoonlijke favoriet. Het park ligt niet ver van Arnhem in Gelderland en bestaat vooral uit heuvelachtig heidegebied. Het absolute hoogtepunt is de stuwwal Posbank. Vanaf de top van deze heuvel heb je een geweldig uitzicht over een groot deel van het gebied. Je kunt het park het beste bezoeken tussen half augustus en half september als de heide in bloei staat.