De abdij van Sankt Gallen is een oud benedictijner abdij in de gelijknamige Zwitserse stad en was tussen de 8e en de 15e eeuw een van de belangrijkste kloosters van Europa. De abdij staat sinds 1993 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Het klooster werd gesticht in 719. Er werden verschillende vooraanstaande geleerden aangetrokken en al snel groeide het klooster uit tot een invloedrijk centrum voor wetenschap, kunst en literatuur. In de eeuwen na de oprichting vergaarde de orde grote stukken grond in de wijde omtrek en trok steeds meer politieke macht naar zich toe. Rondom het klooster ontstond in de 10e eeuw het dorp dat tegenwoordig de stad Sankt Gallen vormt.

In 1207 kreeg het klooster de status van ‘Reichsabtei’. De abt werd hierdoor een prins binnen het Heilige Roomse Rijk en kreeg invloed in de nationale politiek. In 1401 raakte de abdij hierdoor betrokken bij de Appzenzell Oorlog en ging de gewapende strijd aan met verschillende gebieden die zich probeerden los te maken van de heerschappij van Sankt Gallen en de Habsburgers. De oorlog werd verloren, Appenzell en de stad Sankt Gallen sloten zich aan bij de Zwitserse Federatie en voor het klooster begon een lange periode van verval.

Halverwege de 18e eeuw ondernam de orde een serieuze poging om haar macht te herstellen. De oude middeleeuwse gebouwen werden afgebroken, er kwam een nieuwe abdij en tussen 1755 en 1768 werd er een nieuwe kerk gebouwd. De opleving was echter van korte duur. Enkele decennia later werd de abdij geseculariseerd en de monniken vertrokken naar andere abdijen. De nieuwe kerk werd in 1848 tot kathedraal gewijd.

previous arrow
next arrow
Slider
Lees verder...

De Rheinfall waterval bij Neuhausen is de grootste waterval van Europa. Hij is 150 meter breed en 23 meter hoog en is ontstaan tijdens de laatste ijstijd, zo'n 17.000 jaar…

Stein am Rhein is een klein dorpje met zo'n 3000 inwoners. Het ligt op de plaats waar de Rijn uit de Bodensee stroomt en wordt gezien als een van de…