Top 5: Kathedralen

Het katholieke geloof heeft de mensen in Europa geïnspireerd om de meest indrukwekkende kathedralen neer te zetten. Vaak werd er gedurende meerdere eeuwen aan de enorme en onvoorstelbaar kostbare projecten gewerkt. De kathedralen waren primair bedoeld om de macht van de kerk en de kracht van het geloof te weerspiegelen en er werden vaak relikwieën, kunstschatten en andere rijkdommen tentoongesteld. Of je nu gelovig bent of niet, de Europese kathedralen maken hoe dan ook indruk. Dit zijn de 5 mooiste bisschopskerken die ik ooit heb bezocht:

5: Notre Dame van Reims

De kathedraal van Reims, de hoofdstad van de Champagnestreek, is gebouwd in de 13e eeuw in de gotische stijl. Eeuwenlang was het de locatie waar de Franse koningen werden gekroond. De kerk is vooral beroemd om de meer dan 2300 beeldhouwwerken die hem sieren. Het meest bekende beeld is de Engel met de Glimlach, ook wel de “Mona Lisa van Reims” genoemd.

4: Saint Pauls Cathedral

De Saint Pauls in Londen is de grootste en belangrijkste kerk van het Verenigd Koninkrijk. Hij is gebouwd tussen 1675 en 1710 naar een ontwerp van Sir Christopher Wren en verving een eerdere kerk op deze locatie die tijdens de Great Fire van 1666 werd verwoest. Heel karakteristiek voor Saint Pauls is de enorme koepel die toegankelijk is voor bezoekers. Vanaf het 111 meter hoge dak heb je een geweldig uitzicht over het centrum van de wereldstad.

3: Notre Dame van Amiens

De kathedraal van het noord-Franse Amiens is gebouwd tussen 1220 en 1230. Het is een van de meest zuivere voorbeelden van de vroeg-gotische bouwstijl, herkenbaar aan het grote roosvenster, hoge glasramen en spitsbogen. In de kerk staat een schrijn waarin het hoofd van Johannes de Doper bewaard zou worden, maar er wordt aan getwijfeld of de overblijfselen daadwerkelijk aan de profeet toebehoren. Waar of niet, het is een prachtige schrijn en een prachtige kerk.

2: Sint-Pietersbasiliek

De Sint Pieter in Vaticaanstad vormt het fysieke centrum van het rooms-katholieke geloof. De megakerk is gebouwd tussen 1506 en 1626 in de Engelse barok stijl en was lange tijd de grootste kerk ter wereld met een vloeroppervlakte van 15.000m2 en 44 altaren. Hij is de gebouwd op de plek waar in de Romeinse tijd het Circus van Nero stond en waar de apostel en eerste paus Petrus is gekruisigd en begraven. In de crypte vind je de graven van vele tientallen pausen.

1: Santa Maria del Fiore

De basiliek van de Heilige Maria van de Bloemen in het Italiaanse Florence is de mooiste kathedraal ter wereld. Het fenomenale complex bestaat uit drie losse bouwwerken: de kerk, de klokkentoren en de doopkapel, en is gebouwd tussen 1296 en 1425. Het meest indrukwekkende gedeelte is de enorme koepel die aan de binnenzijde is versierd met een voorstelling van het Laatste Oordeel. Vanuit de top van de klokkentoren hebt je een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving.