Top 5: Nationale Parken in de US

Amerika, een van mijn favoriete reisbestemmingen. Het is een geweldig land en niet in de laatste plaats vanwege de spectaculaire natuurparken. De Amerikanen zijn trots op hun land en de natuur en hebben deze altijd beschermd. Yellowstone was in 1872 het eerste National Park. Inmiddels zijn er al meer dan 60 en nog steeds wordt er af en toe een gebied aan de lijst toegevoegd. Stuk voor stuk zijn het écht unieke gebieden en een genot om te bezoeken. Mijn 5 favoriete Amerikaanse National Parks:

5: Canyonlands

Canyonlands National Park ligt in het oosten van Utah en is het grootste park van deze staat. Het landschap is getekend door enorme ravijnen die in de loop van miljoenen jaren zijn uitgesleten door de rivieren Green en Colorado. Het park bestaat uit drie delen: The Maze, The Needles en Islands In The Sky. Het laatst genoemde deel is het best bereikbaar en daarom ook het meest bezocht. De top attracties zijn de uitzichtpunten bij Grand View en River Overlook, de meteorietkrater Upheaval Dome en de natuurlijke brug Mesa Arch.

4: Bryce Canyon

In het zuiden van Utah vind je Bryce Canyon National Park, vernoemd naar de Mormoonse pionier Ebenezer Bryce. Het park is vooral bekend van het Bryce Amphitheater, een vallei vol vreemde en felgekleurde rotsformaties, de zogenaamde hoodoo’s. Je kunt er geweldige korte wandelingen en stevige hikes maken door de buitenaards aandoende omgeving bij onder meer Sunset Point en Bryce Point. Door het park loopt ook een 30 kilometer lange scenic route die je met je eigen auto kan rijden.

3: Grand Teton

Het Grand Teton National Park ligt aan de zuidkant van Yellowstone in het noordwesten van de staat Wyoming. Het is vernoemd naar de 4200 meter hoge berg Grand Teton die binnen de grenzen van het park ligt. Het is een van de minder bekende, maar tevens een van meest geweldige National Parks die het land rijk is, en dat wil wat zeggen. Je kunt er prachtige wandelingen maken rond de verschillende meren zoals Jenny Lake en Jackson Lake. Ook kan je met de auto naar de top van de 2355 meter hoge Signal Mountain rijden vanaf waar je een van de mooiste uitzichten van Amerika hebt.

2: Zion

Zion National Park ligt in het uiterste zuidwesten van de staat Utah. Het bestaat uit een door de Virgin River uitgesleten ravijn en het prachtige omliggende gebied. De naam is afkomstig van het Hebreeuwse woord zion, een vredige plek, dicht bij God. Een pendelbus brengt je naar verschillende “trailheads” waar je geweldige wandelingen kunt maken zoals bij Emerald Pools en Weeping Rock. Het laatste gedeelte van het ravijn bij The Temple of Sinawava, is slechts enkele meters breed en is wat mij betreft een van de mooiste plaatsen ter wereld.

1: Yellowstone

Het zeer uitgestrekte en wereldberoemde park Yellowstone ligt in het noordwesten van Wyoming. Het was in 1872 het eerste natuurgebied ter wereld dat de nationaal park status kreeg. Het park ligt in de krater van de grootste vulkaan ter wereld, de Yellowstone Caldera. Door de thermische activiteit in de bodem vind je er vele geisers, zoals de beroemde Old Faithfull en Steamboat Point, warme bronnen bij Grand Prismatic Spring en West Thumb en het spectaculaire Mammoth Terraces. Ook zijn er prachtige bergmeren, uitgestrekte bossen en graslanden met kuddes grazende bizons. Yellowstone is uniek en adembenemend mooi.