Top 5: Kastelen

In de middeleeuwen stond Europa vol met kastelen. Ze werden bewoond door koningen, ridders en edellieden en werden beveiligd met zware kanonnen, dikke muren en vaak ook een brede slotgracht met een ophaalbrug. Hoewel het vanuit onze hedendaagse standaard bekeken nogal Spartaans lijkt, werd het kasteelleven in die periode gezien als veilig en comfortabel. De meeste Europese kastelen zijn lang verlaten en vervallen tot ruïnes. Toch zijn er ook veel bewaard gebleven en mooi gerestaureerd of zelfs volledig herbouwd. Dit zijn de 5 leukste kastelen in Europa:

5: Kasteel De Haar

Kasteel De Haar bij het Utrechtse dorpje Haarzuilens is het grootste, mooiste en best onderhouden middeleeuwse kasteel van Nederland. Het is in de 12e eeuw gebouwd als een beveiligde woning voor edellieden, een donjon, en is door de eeuwen heen door verschillende bewoners verbouwd en vergroot. In de 18e eeuw werd het kasteel verlaten en verviel tot een ruïne. Aan het einde van de 19e eeuw is het herbouwd en werd het voorzien van moderne luxe zoals centrale verwarming en elektrische verlichting. Rondom het kasteel is een groot park en een mooie Engelse landschapstuin aangelegd.

4: Haut Koenigsbourg

Op een bergkam bij het dorp Orschwiller in de Franse Vogezen staat Chateau Haut Koenigsbourg. Het werd gebouwd in de 12e eeuw om een belangrijke handelsroute te beveiligen. De regio is eeuwenlang afwisselend Duits en Frans grondgebied geweest en het kasteel heeft dan ook een groot aantal eigenaren gehad. Het is een heel mooi kasteel en ook het interieur is prachtig, maar de grote publiekstrekker is hier toch het geweldige uitzicht over het Rijndal vanuit het 750 meter hoog gelegen kasteel.

3: Tower of London

The London Tower is een oude vesting in het centrum van Londen. De eerste gebouwen zijn in 1078 neergezet door Willem de Veroveraar en vele heersers na hem, waaronder Richard Lionheart en Henry III hebben The Tower vergroot en versterkt. Het kasteel heeft een zeer rijke geschiedenis en heeft onder andere dienstgedaan als fort, paleis en gevangenis. Tegenwoordig is er binnen het complex een aantal musea gevestigd en ook de Engelse kroonjuwelen worden hier bewaard. De toeristen worden rondgeleid door de beroemde militaire Yeomen Warders, ook wel Beefeaters genoemd.

2: Chateau Vianden

Chateau Vianden is een kasteel bij het Luxemburgse dorp Vianden. Het staat op een rots pal aan de grens met Duitsland en is gebouwd in de 11e eeuw. Het kasteel werd eeuwenlang bewoond door de Graven van Vianden, die dankzij hun nauwe banden met verschillende koningshuizen zeer machtig waren. In 1470 kwam het chateau in handen van de familie Van Nassau en bleef dat tot het in 1870 door Willem van Oranje werd verkocht. Het raakte in verval maar werd in de jaren ’70 door groothertog Jean van Luxemburg gerestaureerd. Chateau Vianden is een prachtig kasteel in een prachtige omgeving. Een van mijn persoonlijke favorieten.

1: Dover Castle

Het kasteel van Dover is het grootste kasteel van Engeland. Het is gebouwd is de 12e eeuw door koning Henry II en heeft in meerdere oorlogen een belangrijke rol gespeeld. Ook in de moderne tijd is het kasteel gebruikt voor militaire functies, bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog als commando centrum voor operatie Dynamo en tijdens de Koude Oorlog was er een atoombunker. Dover Castle bestaat uit een groot domein met het enorme kasteel, het tunnelstelsel eronder en diverse andere gebouwen waaronder een Romeinse vuurtoren. Alles is geopend voor bezoekers. Echt een top attractie!