Top 5: Grote Steden

Een stedentrip is de ideale manier om er even kort tussen uit gaan. Er is veel te zien en te doen in een klein gebied, je hebt alle gemakken en benodigdheden binnen handbereik en als je het een beetje handig plant hoeft het niet veel te kosten. Uiteraard leent de ene stad zich er wel beter voor dan de andere. Dit zijn mijn 5 favoriete bestemmingen voor een stedentrip:

5: Singapore

In de stadstaat Singapore wonen zo’n 6 miljoen mensen. De stad is hypermodern, schoon en veilig en zeer westers georiënteerd. Je vindt er glamourhotels als Fullerton en Raffles en grote luxueuze winkelcentra langs Orchard Road. Gelukkig zijn er daarnaast ook meer authentieke en sfeervolle buurten als Chinatown en Little India met kleine winkeltjes, markten en tempels. Een van de leukste attracties in Singapore zijn de hawkercenters waar je voor een paar dollar voortreffelijk kunt eten. Singapore is een ideale stop-over tijdens je reis naar een andere zuidoost Aziatische bestemming.

4: Athene

De hoofdstad van Griekenland heeft een geschiedenis die meer dan 5000 jaar terug gaat. De stad ontwikkelde zich van een kleine Myceense nederzetting tot een wereldmacht en verviel enkele eeuwen later weer tot een dorp. Dankzij de lange en zeer bewogen geschiedenis bezit de stad een schat aan bezienswaardigheden. De meest bekende attractie is natuurlijk de Akropolis, maar ook sites als Kerameikos, Agora en de tempel van Zeus zijn geweldig. ’s Avonds kan je slenteren door de krappe straatjes van de toeristische wijk Plaka met overal winkeltjes en restaurants. Athene is een wereldbestemming voor geschiedenis freaks.

3: Rome

De schitterende hoofdstad van Italië werd ooit beschouwd als het middelpunt van de aarde. De stad telt tegenwoordig zo’n 3 miljoen inwoners en is natuurlijk vooral bekend vanwege de vele overblijfselen uit het eens zo machtige Romeinse Rijk zoals het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon. Er zijn echter ook veel leuke bezienswaardigheden van een recentere datum zoals de Sint Pieter basiliek, de Sixtijnse kapel, de Spaanse Trappen en de Trevifontein. Rome is een drukke maar gezellige stad met overal kleine restaurantjes en terrasjes. Het is een fantastische bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, christendom en goed eten en drinken.

2: Jeruzalem

Er is geen stad ter wereld waar je jezelf zo kunt onderdompelen in cultuur, geschiedenis en religie als in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Eigenlijk is alleen het oostelijke gedeelte van de stad, The Old City, interessant voor toeristen. Je vindt hier belangrijke Bijbelse plaatsen zoals Getsemane, Via Dolorosa en de Heiliggrafkerk. Er zijn joodse heiligdommen zoals de Klaagmuur en de islamitische Tempelberg met de Al-Aqsa moskee en de rotskoepel. Binnen de oude stad is er een grote tegenstelling tussen de krappe en drukke straatjes in de islamitische buurt en de veel meer geordende en schone joodse en christelijke wijken. Een fascinerende stad die je écht bezocht moet hebben.

1: New York

The Big Apple. The City that never sleeps. New York heeft alles: geschiedenis, kunst, cultuur en nachtleven. Uiteraard moet je de wereldberoemde landmarks zoals het Vrijheidsbeeld, de Brooklyn Bridge, het Empire State Building en Central Park bezoeken en musea zoals The Med en het militaire Intrepid museum, maar de stad heeft nog zoveel meer te bieden. Overdag kan je heerlijke wandelingen maken tussen de wolkenkrabbers in het Financial District en Midtown of in hippe buurten als Hells Kitchen en Meatpacking District. Als het donker wordt kan je terecht in de honderden eet- en uitgaansgelegenheden in Soho en rondom Broadway. Op deze immense stad raak je écht nooit uitgekeken.