Top 5: Bergen

Bergen, ze hebben iets intimiderends en iets dreigends, maar ze hebben tegelijkertijd een grote schoonheid en aantrekkingskracht. Wat is er nou lekkerder dan een lange wandeling over smalle, steile rotspaden of door de alpenweiden, met prachtige uitzichten en écht frisse lucht. Ik vind het ook heerlijk om een autorit te maken over slingerende bergweggetjes en langs diepe afgronden. Dit zijn de 5 leukste berggebieden die ik tot nu toe heb bezocht:

5: Hohe Tauern

Hohhe Tauern is een bergmassief en nationaal park in de centrale Alpen in Oostenrijk. De hoogste berg is de Grossglockner met een top van 3798 meter. Je kunt het gebied gemakkelijk met de auto verkennen over de beroemde Grossglockner Hochalpstrasse. Deze spectaculaire autoroute brengt je via vele tientallen haarspeldbochten tot een hoogte van 2571 meter. Ook kom je langs de 9 kilometer lange Pasterse gletsjer en de Krimmler waterval. De Hochalpstrasse is zonder twijfel een van de mooiste en leukste autoroutes ter wereld.

4: Pico del Teide

De Teide is een slapende vulkaan op het Spaanse eiland Tenerife. Hij is 3718 meter hoog en is hiermee de hoogste berg van Spanje. In 1909 barstte hij voor het laatst uit. Het gebied rondom de vulkaan is uitgeroepen tot nationaal park. Je kunt het park bezoeken met de auto via de TF-21 die dwars door het park je loopt en je tot op een hoogte van 2356 meter brengt. Met een kabelbaan kan je verder richting de top.

3: Vesuvius

Vesuvius is een 1281 meter hoge stratovulkaan in Italië, vlakbij de stad Napels. De vulkaan is officieel nog actief, maar de laatste uitbarsting was in 1944. De zwaarste en meest verwoestende uitbarsting vond plaats in 79, waarbij onder andere het nu beroemde dorp Pompeï werd bedolven. De top van de vulkaan is te voet bereikbaar via een wandelroute die voor iemand met een gemiddelde conditie gemakkelijk te doen is.

2: Zugspitse

De 2962 meter hoge Zugspitse is de hoogste berg van Duitsland. Hij ligt aan de grens met Oostenrijk vlak bij het stadje Garmisch-Partenkirchen. De top van berg is eenvoudig te bereiken met een tandradtreinbaan die door een tunnel in de berg naar boven rijdt. Het uitzicht vanaf de top, waarbij je op een heldere dag kan uitkijken over de vele andere bergtoppen in de omgeving, maar ook de bergdorpjes in de vallei ziet liggen, is een van de mooiste uitzichten die ik ooit heb gehad.

1: Pikes Peak

Pikes Peak bij Manitou Springs in Colorado behoort tot het Rocky Mountains bergmassief. De top ligt op 4301 meter hoogte en is bereikbaar via de Pikes Peak Cog Railway, de hoogste spoorweg in Noord-Amerika. De trein vertrekt vanuit het dalstation op 1900 meter en rijdt in iets meer dan een uur naar de top. Onderweg kom je door een prachtig natuurgebied. Het is zeker de mooiste treinrit die ik ooit heb gemaakt en ook het hoogste punt waar ik ooit ben geweest.