Top 5: Uitzichtpunten Steden

Als ik in een stad ben probeer ik altijd ergens hoger op te komen, bijvoorbeeld in een skybar, een uitzichtplatform of een heuvel, om de stad vanuit een heel ander perspectief te bekijken. Van bovenaf lijkt een stad vaak kwetsbaarder, vriendelijker en stiller dan wanneer je op de grond staat, tussen de mensen, het drukke verkeer en de hoge gebouwen. Dit zijn mijn vijf favoriete uitzichtpunten over steden:

5: Piazzale Michelangelo

Het plein van Michelangelo ligt op een heuvel aan de rand van de Toscaanse stad Florence. Het werd in 1869 aangelegd en is opgedragen aan de beroemde beeldhouwer Michelangelo Buonarotti. Vanaf het plein heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving. Met name in de vroege avond is het druk met fotograferende toeristen, souvenirverkopers en marktkraampjes. Het plein is te voet bereikbaar via een serie lange trappen, maar de luie toerist kan het plein ook bereiken met de auto of de bus.

4: Tour Montparnasse

Tour Montparnasse is een 210 meter hoge kantoorreus in het Parijse stadsdeel Montparnasse. Op het dak van de toren is een uitkijkpunt ingericht vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over de stad. De meeste toeristen kiezen uiteraard voor het uitzicht vanaf de Eiffeltoren, wat ook prachtig is, maar het voordeel van Montparnasse is dat je vanaf hier wél de Eiffeltoren op de foto krijgt en niet de Tour Montparnasse, wat is uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Frankrijk.

3: Marina Bay

De Marina Bay Waterfront Promenade is een wandelpromenade in het centrum van Singapore. Vooral ’s avonds, als het wat is afgekoeld, is de promenade onder zowel de toeristen als de lokale bevolking een populaire plek voor een wandelingetje langs het water. Vanaf de promenade heb je een leuk uitzicht op de wolkenkrabbers van het Central Business District met op de voorgrond het wereldberoemde Fullerton Hotel.

2: Lycabettus

Lycabettus is een 277 meter hoge heuvel midden in de Griekse hoofdstad Athene. Volgens de ontstaanslegende was de heuvel eigenlijk bedoeld als bouwmateriaal voor de Akropolis, maar liet de godin Athena hem per ongeluk uit haar mand vallen. Vanaf de heuvel heb je een spectaculair uitzicht over de geweldige stad en de prachtige omgeving. De top is te voet bereikbaar via een lange serie trappen, maar je kunt ook gebruik maken van een kabeltreintje. Bovenop de heuvel staat een kleine kapel gewijd aan St Georgius, en een bar waar je even op adem kunt komen als je hebt gekozen om de trap te nemen.

1: Empire State Building

Het Empire State Builing is een 381 meter hoge wolkenkrabber in New York City en een van de meest iconische gebouwen van de stad. Vanaf de oplevering in 1931 was dit het hoogste gebouw ter wereld tot het in 1971 werd overtroffen door het World Trade Center. Op de 86e etage is een bezoekerscentrum ingericht met een groot uitzichtplatform vanaf waar je, in de buitenlucht, het mooiste uitzicht hebt over wat volgens mij de leukste stad ter wereld is.