Top 5: Europese Paleizen

Tussen de 16e en de 18e eeuw verlieten de koninklijke families in Europa hun middeleeuwse kastelen en ruilden deze in voor luxe paleizen die vaak waren geïnspireerd op de Italiaanse renaissance paleizen van de Medici en wat later op het paleis van Louis XIV in Versailles. De vorsten, hun familie en de hofhouding leefden in exorbitante luxe, iets wat tegenwoordig absoluut niet meer geaccepteerd zou worden. Veel van de schitterende paleizen zijn tegenwoordig toegankelijk voor het gepeupel, het gewone volk. Altijd leuk om even binnen te kijken en je een echte koning te voelen. Mijn 5 favoriete Europese paleizen:

5: Palacio Real de Madrid

Het koninklijk paleis van Madrid is al sinds de 9e eeuw de residentie van de koning van Spanje. Het paleis werd in 1734 tijdens een grote brand volledig verwoest en is in de jaren daarna herbouwd. Tot op de dag van vandaag is Palacio Real het officiële werkpaleis van de koning maar in de praktijk wordt het uitsluitend gebruikt voor plechtigheden. Met een vloeroppervlak van 135.000 vierkante meter en zo’n 3000 kamers is dit het grootste paleis van Europa.

4: Charlottenburg

Schloss Charlottenburg is een paleis in Berlijn. Het is in opdracht van Sophie Charlotte van Hannover, de hertogin van Pruisen, gebouwd tussen 1695 en 1699. Het paleis heette eerst Lietzeburg, maar werd na het overlijden van de hertogin naar haar vernoemd. Bij het paleis werd een grote symmetrische Engelse tuin aangelegd zoals je dat bij veel paleizen uit deze periode ziet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Charlottenburg verwoest maar in de jaren ’60 heeft men haar herbouwd. Van het oorspronkelijke interieur is helaas niets meer terug te vinden.

3: Palazzo Reale di Napoli

Het koninklijk paleis van Napels is gebouwd tussen 1616 en 1644. In 1734 ging koning Karel III van Spanje er wonen en vanaf dat moment was het paleis de officiële residentie van de Habsburgers. Na 1860 werd Napels een onderdeel van het verenigde Italië en verloor het paleis haar functie. Tegenwoordig is een gedeelte van het paleis geopend voor publiek. De grote attractie is het magnifieke entree met haar brede marmeren trappen, maar ook de balzaal en de kapel zijn geweldig. Anders dan de meeste andere Europese paleizen uit deze periode ligt het paleis midden in de stad waardoor er geen ruimte was voor een groot park.

2: Versailles

Versailles is met afstand het meest bekende Europese paleis en een van de meest bezochte toeristische attracties van Frankrijk. Chateau de Versailles was een bestaand landhuis dat door Lodewijk XIV, de zonnekoning, werd omgebouwd tot een groot paleis vol pracht en praal waar hij in onvoorstelbare luxe kon leven. Het hoogtepunt is de beroemde spiegelzaal waar een vermogen is besteed aan decoraties. Het paleis vormde een bron van inspiratie voor vele andere paleizen van Europese vorsten. Het chateau staat op een gigantisch landgoed met een enorme Engelse tuin, tientallen uitbundige fonteinen en diverse andere paleizen. Geweldig.

1: Fontainebleau

Chateau de Fontainebleau is een koninklijk paleis in de Franse stad Fontainebleau, even ten zuiden van Parijs. Het is gebouwd in de 12e eeuw als buitenverblijf voor Lodewijk VII en in de 16e eeuw verbouwd in de toen modieuze Italiaanse renaissance stijl. Verschillende koningen hebben er gewoond en gewerkt maar het is nooit een officiële koninklijke residentie geweest. Zoals het hoort is ook hier een grote Engelse landschapstuin aangelegd met waterpartijen en vele fonteinen. De hoogtepunten in het paleis zijn de grote balzaal en de schitterende kapel. Fontainebleau is minder groot, minder bekend en minder druk dan Versailles. Het is ook minder “over-the-top” en hierdoor mijn favoriete Europese paleis.